Fotofobia nu este o afectiune in sine, este un simptom a mai multor afectiuni, o infectie sau o inflamatie care irita ochiul, care se manifesta prin sensibilitatea la lumina puternica, insotita uneori si de cefalee (dureri de cap). Persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, deoarece persoanele cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare.

Sensibilitatea la lumina poate fi cauzata si de abraziunea corneana, uveita si afectiuni ale sistemului nervos central cum ar fi meningita. Sensibilitatea la lumina este, de asemeni, asociata cu dezlipirea de retina, iritatiile produse de lentilele de contact, arsurile solare si chirurgia refractiva. Fotofobia insoteste deseori albinismul (absenta pigmentului ocular), deficienta totala de culoare (persoane care vad doar tonuri de gri), botulismul, rabia, intoxicatia cu mercur, conjunctivita, keratita si iritita.

Control medical

Este necesar un consult medical daca sensibilitatea la lumina este severa. Spre exemplu, daca pacientul are nevoie sa poarte ochelari de soare in interior. De asemeni, se recomanda un consult de specialitate daca sensibilitatea este insotita de cefalee, ochi rosii sau tulburari de vedere si daca nu dispare in doua zile. Medicul va realiza un consult medical care va include si un examen oftalmologic.

Tratamentul fotofobiei

Cel mai bun tratament pentru fotofobie este tratarea cauzei. Daca pacientul ia un medicament care determina fotofobie, este bine sa discute cu medicul posibilitatea inlocuirii acestuia sau intreruperea tratamentului. Daca pacientul este sensibil la lumina fara vreo cauza, cel mai bine este sa evite expunerea la lumina puternica solara si alte surse de lumina puternica, protejarea prin palarii cu boruri mari si ochelari de soare cu filtru UV.

In cazuri extreme, pacientul poate incerca purtarea unor lentile de contact protetice care sunt facute special sa imite culoarea ochilor. Lentilele de contact protetice pot reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi si pot creste confortul ocular.

Stii ce inseamna cataracta?